Hoe ik een spaarrekening kies!

Veel van mijn vrienden doen gewoon een spaarrekening open bij de bank waar hun ouders lid van zijn. Ik probeer hen dan aan het verstand te brengen dat dit niet altijd de beste oplossing is. Het is eerder de oplossing van het gemak. Wie wil er nu van bank veranderen? Wel ik wou een onlangs van bank veranderen omdat ik kwaad was door de vele kosten die mijn bank aanrekende. Toen heb ik besloten om even op onderzoek te gaan.

Al snel kwam ik tot de conclusie dat er 3 soorten banken bestaan. De typische bank met kosten zoals Beobank, Belfius en BNP Paribas. De typische bank zonder kosten zoals bijvoorbeeld ING. Als laatste heb je nog de online banken zoals NIBC Direct. Bij de online banken viel het me op dat je hogere rentes krijg dan bij de traditionele banken. Het enige nadeel is dat je er geen zichtrekening kan openen. Enkel een spaarrekening dus.

Op zich geen probleem toch? Ik doe gewoon een combinatie NIBC Direct en ING. Bij ING heb ik mijn zichtrekening en een spaarrekening voor korte termijnsparen zoal belastingen en reizen (het ene al leuker dan het andere :-) ). Bij NIBC Direct heb ik mijn spaarrekening voor lange termijn sparen. Sparen voor een auto en een huis doe ik dus bij NIBC.

Voor je me gek verklaart

Ik weet dat veel mensen slechts 1 spaarrekening hebben. Wel ik heb er drie. Na het lezen van een aantal personal finance boeken ben ik tot de conclusie gekomen dat dit weleens de beste oplossing zou kunnen zijn. Je kan niet geloven hoe het motiveert om bijna aan het exacte bedrag voor je auto te zitten. Wanneer je alle op één spaarrekening hebt is het minder overzichtelijk. Meerdere spaarrekeningen werken vooral motiverend omdat je een doel hebt per rekening.

Je kan natuurlijk een andere mening hebben hierover en dat respecteer ik. Iedereen is anders en voor mij werkt deze methode het beste. Ik hoor graag of je hier iets aan toe te voegen hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>